Куди відлітають ластівки.

Ластівки - красиві маленькі пташки, спритні мешканці міських і сільських ландшафтів. Щовесни вони прилітають, виводять пташенят, а восени покидають рідні краї. Куди же відправляються зимувати ці птахи?
Ластівки - це невтомні повітряні мисливці на комах. Їх неможливо переплутати ні з ким іншим, так як вони володіють відмінними рисами: синьо-чорним «фраком», світлої грудкою та роздвоєним хвостом. Швидкість польоту - близько 60 км/ч, але траєкторія дуже мінлива і непередбачувана. Велика кількість цих витончених птахів можна побачити поруч з пасуться стадами, навколо яких в'ються комарі, мошки, ґедзі. Ці комахи становлять основу харчового раціону дорослих особин і пташенят. Для гнізда ластівки вибирають вертикальні поверхні: в дикій природі - скелі, обриви річок, в населених пунктах - карнизи, дахи будинків і т.п. Будівельний матеріал для свого будинку вони збирають на березі водоемов.Ареал поширення видів сімейства Ластівкові досить великий. Вони не зустрічаються тільки в областях крайньої півночі. Час прильоту ластівок на гніздування залежить від географічного положення регіону: в південних районах вони з'являються в квітні, а в північних і середніх широтах - в травні. На зимівлю ці птахи відлітають одними з перших в серпні-вересні. Як правило, переміщаються великими зграями в світлий час доби, хоча бувають ісключенія.Несколько століть тому припускали, що ластівки зимують на дні водойм, зарившись в мул, а з настанням весни вибираються на поверхню. Таке помилкове думка склалася через те, що під час перельотів велика кількість птахів зупиняється на ночівлю в прибережних заростях. Завдяки кільцюванню були відслідковані основні шляхи міграції ластівок. Крім того, за допомогою цього методу вченим вдалося встановити точні місця зимівлі певних популяцій. Так, наприклад, види, що гніздяться в Східній Європі, направляються на південь і схід Південно-Африканської Республіки, а особини з центральної та західної Європи летять до Таїланду, Південно-Східну Азію, держави Африки, розташовані на південь від Сахари (Ліберія, Конго та інші) . Ластівки скоюють найдовші перельоти серед птахів загону горобцеподібних - 9-12 тисяч кілометрів. Це відстань вони долають за 2-3 місяці. Рекордсменами по далеких перельотів є морські ластівки - стерня, що пролітають щорічно близько 40 000 км.