Куди відлітають чайки.

На території Росії зустрічаються 24 види птахів, що відносяться до роду чайок. Найбільш поширена з них - озерна чайка. Цей птах трохи більший голуба, мешкає і на узбережжях морів, і на узбережжях озер, річок, навіть ставків у межа міста. Її ареал виключно великий: включає всю європейську частину Росії, більшу частину Сибіру і Далекого Сходу.
Перед настанням холодів більша частина озерних чайок мігрує в теплі краї, проте досить багато птахів залишається у великих містах, знаходячи їжу на міських місцевих звалищах. Ті ж, які відлітають, зимують в Росії на узбережжі Каспійського і Чорного морів, за кордоном - в Середземноморському регіоні, Африці, деяких районах Азії (аж до Японії). Широко поширена також сиза чайка. Це птах середніх розмірів (прімернос крупну ворону), з сірувато-блакитним оперенням і білою головою. Ареал сизої чайки - від Кольського півострова до західних кордонів Чукотки, на півдні доходить до Каспію. Перед зимою мігрує в Середземноморський регіон, окремі особини долітають до Перської затоки. Набагато більше за розмірами срібляста чайка. Це великий птах (розмах крил до 1,3 метра), з масивним жовтим дзьобом і сріблясто-сірим оперенням, в межах Росії гніздиться уздовж усього Арктичного узбережжя, на озерах Західного Сибіру, північному березі Каспію. Активний хижак; більшу частину раціону сріблястою чайки складають молюски та ракоподібні, але вона також охоче розоряє гнізда птахів, харчується гризунами, ловить рибу. Перед настанням зими, срібляста чайка летить на узбережжі південних морів. В межах Росії головними місцями її міграції є Чорне та Азовське моря, за кордоном - Середземне море. Є також чайка, яка або не відлітає на зиму взагалі, або мігрує на дуже короткі відстані - максимум кілька сотень кілометрів. Це біла чайка, що мешкає на деяких арктичних островах, наприклад, архіпелазі Франца-Йосифа. Птах невеликих розмірів, з білосніжним оперенням (від куди і пішла її назва). Зиму вона проводить або в тих же місцях, мігруючи вздовж кромки льодів, або досягає берега материка.