Куди відлітають лебеді.

Лебеді - одні з найкрасивіших птахів, що населяють нашу планету. Вони витончені, граціозні, спостереження за ними приносить справжнісіньке естетичне задоволення. У більшості видів оперення біле, лише у австралійського, або чорного лебедя, воно чорного кольору. Крім того, є південноамериканський Чорношиїй лебідь, надзвичайно ефектно виглядає з-за контрастною забарвлення: тулуб і нижня частина шиї - білосніжні, більша частина шиї і голова - чорні.
Деякі види лебедів постійно живуть в районі гніздування, а деякі відлітають, причому часом дуже далеко, за багато сотень або навіть тисячі кілометрів. Наприклад, найвідоміший, мабуть, з лебедів - кликун. Цей птах отримала свою назву через характерних пронизливих криків - «кличів», видаваних під час польоту. Ареал кликуна виключно протяжний, тут він рекордсмен серед лебедів. Цей птах гніздиться від Ісландії до Чукотки, захоплюючи більшу частину Скандинавії, Великобританію та Ірландію, північ Європейської частини Росії, майже весь Сибір і Камчатку. А на зимівлю майже все кликуни відлітають на південь. Вони проводять найхолодніші місяці на північному узбережжі Середземного моря, на південних берегах Каспійського моря, а також у Південній і Південно-Східній Азії. Лише деякі кликуни залишаються зимувати на місці - там, де, за кліматичними умовами, водойми не замерзають. Або, наприклад, вже згадуваний Чорношиїй лебідь. Він гніздиться на півдні Аргентини і Чилі. Через близькість Антарктиди, зима в тих місцях (незважаючи на те, що їх географічні широти ніяк не можна назвати високими) вельми сувора. Тому чорношиї лебеді відлітають на зимівлю в місця з більш м'яким кліматом: Уругвай, Парагвай, південні регіони Бразилії. Малий або тундровий лебідь зовні надзвичайно схожий на кликуна, відрізняється від нього меншими розмірами, більш тонкою шиєю. Крім того, і голос у нього не такий гучний. Він займає приблизно той же ареал, що і кликун, але більш вузький - від східної частини Скандинавії до західного кордону Чукотського півострова. Пташенята малого лебедя з'являються в липні, а на рубежі серпень-вересень вони вже стають на крило, тобто здатні до перельотів. І тундрові лебеді відправляються на зимівлю в Південну і Південно-Східну Азію. Також дуже схожий на кликуна і малого тундрового лебедя американський лебідь. Він відрізняється більш тонкою і витонченої шиєю, а також тим, що колір дзьоба у нього не чорно-жовтий, а строго чорний. Цей красивий птах зараз стала дуже рідкісною, гніздиться в тундрі і лісотундрі на півночі Канади і Алясці. Зиму ж американський лебідь проводить на узбережжі Тихого океану, від Аляски до острова Ванкувер. А ось такі лебеді, як шипун (найбільший з цих птахів) і чорний австралійський, не відлітають на зимівлю.