Куди відлітають дикі гуси і качки.

Гуси і качки відносяться до сімейства качиних. Ці птахи надзвичайно широко поширені, є об'єктом мисливського промислу. Багато видів гусей і качок перед настанням холодів мігрують в тепліші краї. А куди саме відлітають дикі гуси і качки?
Сірий гусак - прабатько всіх порід домашніх гусей. Цей птах займає величезний ареал: вона мешкає в помірному поясі Євразії від Лапландії до Далекого Сходу. Зимові ж місяці гуси проводять в більш південних широтах - від Середземномор'я до Індії та Китаю. Білий гусак мешкає у високих широтах Північної Америки. Іноді гніздиться і на сході Євразії - Чукотці, острові Врангеля. Колись він був там дуже широко поширений, тепер же його чисельність помітно знизилася. На зиму білий гусак відлітає в Мексику, південні штати США - Флориду, Техас, Джорджію, Каліфорнію, Луїзіану, а також на острови Вест-Індії. Іноді може зимувати в південних районах Китаю та Японії. Нільський або єгипетський гусак, що мешкає на території Єгипту і Судану, ні куди не відлітає, оскільки клімат в тих місцях цілий рік теплий, і ця птиця завжди забезпечена їжею - комахами, хробаками, рибою. Найпоширеніша з диких качок, які населяють Росію, - крижень, прародителька всіх домашніх качок, що отримала свою назву через характерних крякав криків. Цей птах дуже яскраво, ефектно розфарбована - голова і частина шиї у самців смарагдово-зеленого кольору, грудка бура, спина і боки строкаті з білими, чорними і коричневими плямами. Але така яскрава забарвлення властива тільки самцям крижні, та й то лише в шлюбний період, після нього оперення стає непоказним, сіро-коричневим. Ареал крижні виключно великий - вона мешкає практично на всій території Євразії, більшій частині північної Америки і півночі Африки. Ті крижні, які живуть в північних широтах (у тому числі, на території Росії), перед настанням холодів збираються у великі зграї і відлітають на південь. Головним чином, вони зимують в європейських країнах Середземномор'я, таких як Греція, Іспанія, Італія. Але деякі крижні долітають і до півночі Африки і навіть до Індіі.Среді дрібніших видів качок найбільш широко поширений чирок чирянка. Він мешкає майже на всій території Європи (не зачіпаючи лише самі північні області), а також в деяких районах Азії. Перед настанням холодів чирок чирянка відлітає зимувати в південні райони Азії, а також в північну і північно-східну Африку, лише трохи не долітаючи до екватора.