Куди відлітають гуси, качки, журавлі.

Під перельотом, або міграцією, птахів увазі їх переселення або переміщення, безпосередньо пов'язане зі зміною екологічних, кормових умов, а також особливостями розмноження. Кожен вид перелітних птахів відлітає і повертається у визначені терміни. При цьому місця їх зимівель залишаються постійними. Зазвичай вони зимують у місцях, де природні умови відповідають умовам життя на батьківщині.
Гуси , качки, журавлі ставляться до перелітним птахам. Головною причиною їх перельотів є корм. Птахи швидко витрачають енергію, яку отримують з їжею, через що є їм потрібно часто і багато. Таким чином, коли земля замерзає і їжу стає знайти вкрай важко, особливо це стосується комахоїдних птахів, багато з них відправляються в теплі краї. І як тільки молодняк навчиться літати, починається осінній відліт пернатих. Перед відльотом вони часто збираються в зграї, після чого кочують на великі расстоянія.Журавлі зимують на широко простягаються територіях. Журавлі, що мешкають в європейській частині Росії відлітають зимувати в Іспанію і Алжир, що мешкають в Західному Сибіру відлітають до Індії, у Східному Сибіру - в південний Китай. Чорний журавель, що гніздиться в Японії і Східного Сибіру, здійснює переліт через Монголію і Північний Китай в Південно-Східну Азію, де проводить всю зиму. Під час міграції більшість журавлів летять на висоті 600-1000 метрів і вище. Переліт в денний час доби становить близько 400 км.В вересні починається відліт качок і гусей. Розглянуті птиці в основній масі зимують в Закавказзі, на півдні Каспію, на Азовському і Чорному морях, на Середземному морі, в Малій Азії, Ірані, Індії, в пониззі Дунаю, а також на берегах Балтійського моря і у Британських островів. Деякі види качок, гусей зимують на території колишніх республік СРСР в Туркменії, Азербайджані, біля Чорного моря, на озері Іссик-Куль, розташованому в Киргизії. В позначених місцях взимку накопичується велика кількість птахів, у зв'язку з чим для їх охорони створені спеціальні заповідники. Під час сезонних перельотів гуси набирають велику висоту. При цьому вони летять зграями, клином або в рідкісному випадку шеренгою. Чисельність птахів в одній зграї буває різною - від декількох штук птахів до декількох сотень.