Куди відлітають восени птахи.

Щороку, коли спадає літня спека, дні стають коротшими, а кількість їжі зменшується, більшість пернатих мешканців північних районів і середньої смуги відправляються в довгу й небезпечну подорож на південь. Різні види птахів здійснюють різні по дальності перельоти.
Існує дві теорії, що пояснюють щорічний відліт птахів. Згідно з першою, птиці стали відлітати зі своїх звичних місць проживання в пошуках їжі після того, як змінився клімат Землі. Друга ж стверджує, що вони спочатку мешкали в тропічних зонах планети. А коли їх стало занадто багато, відбулося поступове розселення в північні області. Через зимових холодів жити там постійно птиці не можуть. Жодна з існуючих теорій з повною достовірністю не пояснює причину щорічних осінніх перельотів. Можливо, як це часто буває, істина десь посередині. Абсолютно ясно лише одне - вроджений інстинкт такий сильний, що пернаті щорічно двічі здійснюють важке і небезпечне подорож. Так куди ж відлітають птиці ? У середній смузі відліт птахів починається вже наприкінці серпня - початку вересня і розтягується майже на два місяці. Першою відлітає зозуля. Слідом за нею - стрижі і ластівки. Вони, так само як горихвостка і мухоловка, зимують у тропічній зоні Африки. Журавлі, качки, і кулики - в Єгипті. Мухоловки, одуди, солов'ї, іволги - в Африканських саванах. Туди ж відлітають деркач і дупель. Зяблики, шпаки, дрозди, плиски, граки летять на південний захід. Вони зимують в Італії, Португалії, Іспанії та Франції. Бекаси - в Закавказзі і південніше. Гуси зимують на Каспійському узбережжі і в Криму. Гусак - гуменник - в Німеччині та Англії. Вальдшнепи - у Франції та Ірландії. Лелеки - у південній Африці. Річкові чайки - на берегах Чорного та Середземного морів. Як бачите, географія зимівель широка і різноманітна. Маленькі птиці летять зі швидкістю 30км/год, ті, що побільше - до 100км/год і більше. Осінній переліт триває не один місяць. Деякі види за цей час долають більше десяти тисяч кілометрів. А рекордсменом по дальності вважаються крячки, які летять на зимівлю з Північного полюса на Південний. Діяльність перельоту цих птахів становить 40 000км.