Куди відлітають синиці.

Невеликі зграйки цих яскравих пташок можна побачити практично в кожному російському місті, особливо взимку. У холодну пору року синиці , що живуть зазвичай в лісі, переселяються ближче до людського житла, де їм легше рятуватися від голоду. Якщо ви добре придивіться до цих маленьких пернатим, то можете помітити відмінність в їх оперенні. Справа в тому, що насправді сімейство синиць об'єднує більше шести десятків видів. Кілька видів живуть в Росії, і вони відрізняються не тільки своїм зовнішнім виглядом, але і способом життя.
В основному ці птахи осілі, і тільки частково кочують з місця на місце на відносно невеликі відстані. Але ті особини, які живуть у північних районах, наприклад, в тайзі, восени перелітають південніше. «Південні» синиці , в свою чергу, теж рухаються в більш теплі, в порівнянні зі звичайними місцями проживання, райони. Ось і створюється враження, що ці пернаті взагалі ні куди синиці (вони відрізняються розміром від лісових, але різниця становить всього близько 10 г) живуть в Європі, від Скандинавії до Іспанії і Малої Азії. Є вони і в Азії, північніше Гімалайських гір. Гніздуються вони також у північно-західній Африці і на Канарах. Кочівними є птахи, які живуть у північних шіротах.Сініци-московки воліють хвойні ліси Європи, але зустрічаються в таких же широтах в Азії і на Далекому Сході. Ці птахи теж восени надходять по-різному. Наприклад, у північній Німеччині вони відносяться до числа перелітних, а також кочових птахів, а у південній, де клімат м'якше, вони оседли. Причому, коли синиці перелітають, вони намагаються не залишати лісові території, намагаючись орієнтуватися на дерева і кустарнікі.Болотние синиці , які влітку зазвичай мешкають в листяних лісах, в низинах, поблизу заростей верби, вільхи, очерету або очерету, восени лише частково залишають обжиті місця. Деякі з них не відлітають зі своєї батьківщини навіть у суворі зими. Інші ж знімаються з рідних місць в жовтні і парами або сім'ями рухаються в південному напрямку, а в березні повертаються додому. В цей же час на їх споконвічні території прилітають «заступники» - на півночі Росії - синиця-пухляк, в Альпах - альпійські синиці .Лазоревка, що мешкає в рівнинних листяних лісах Європи, а також в плодових садах і невеликих гаях, теж частково перелітний і кочове птах і частково - осіла. У північних районах вона перелітає сім'ями на південь у жовтні і повертається на початку весни. Але все частіше ці птахи залишаються на місці. На відміну від інших видів, лазоревки не люблять хвойних лісів і воліють не перелітати через великі відкриті пространства.А ось чубаті синиці , навпаки, селяться переважно в хвойних лісах в межах Європи. Цей птах кочує на невеликі відстані восени і весной.Хвостатая синиця живе в лісах, садах, парках, міських садах. Два підвиди цих птахів поширені від півночі Європи до Греції, від Німеччини і до Японії. Деякі з них залишаються на зиму в звичних місцях, а деякі великими зграями, у супроводі інших синиць, з вересня до березня й квітня кочують у більш теплі райони.