Куди відлітають качки.

Ще зі шкільної лави діти дізнаються, що взимку качки , як і багато інші птахи, відлітають на південь. З часом пізнання в географії ростуть, і стає ясно, що південь - це поняття досить широке. Зрозуміло, у качок є свої переваги у виборі місця зимівлі.
Вчені вже давно зайнялися цим питанням. Спершу для того, щоб дізнатися, куди качки відлітають на зиму, птахів окольцовивалі. Метод цей був трудомісткий і не завжди точний: далеко не факт, що окільцьована качка попадеться на очі іншій орнітологу. Зараз же використовуються більш сучасні методи - радіолокація і телеметрія. На спини птахів прикріплюють невеликі датчики, завдяки яким можна простежити весь шлях, який здійснює утка.Самая поширений вид качок, які населяють Росію, це кряква. Свою назву вона отримала завдяки видаваним характерним звукам. У шлюбний період самці цього виду пернатих розфарбовані досить ефектно: голова і частина шиї смарагдово-зеленого кольору, бура груди, строкаті спина і боки з білими і коричневими плямами. В інший час самці і самки крижні пофарбовані в непоказний сіро-коричневий цвет.Ареал крижні надзвичайно великий. Живуть вони практично у всій Євразії, північній Америці, на півночі Африки. Ті з птахів, хто мешкає в холодному кліматі, на зиму відлітають у бік півдня. В основному, це такі країни, як Італія, Іспанія, Греція. Деякі долітають до північної Африки і Індіі.Утка-мандаринка в шлюбний період - одна з найпривабливіших представниць своєї породи. Самці качки пофарбовані в оранжевий і блакитний кольори, спина у них при цьому зелена з синім відливом. Живуть ці пернаті в Хабаровському і Приморському краї, а також в Амурській і Сахалінській областях. Крім цього птахи мешкають в південному Китаї і Японії, де ведуть осілий спосіб життя. З Росії качкам-мандаринки доводиться відлітати на зиму. Для цього вони найчастіше вибирають південь Китаю і Тайвань.Еще один з поширених видів качок - це чирок-трескунок. Це невелика темно-бура птах зі світлим черевцем. Самців можна відрізнити за сизо-блакитним плямах на крилах. Птах мешкає практично на всій території Європи, а з настанням холодів переміщається на південь Азії, а також в північну і північно-східну Африку.