Як визначити гліцерин.

До складу багатьох парфумерних та косметичних засобів входить гліцерин , який надає сприятливу дію на шкіру. Це різні креми, мазі, миючі засоби. Не менш затребуваний гліцерин в медичній, харчовій та хімічній промисловості. Являє собою прозору рідину без характерних візуальних ознак. Як же визначити гліцерин , якщо, наприклад, етикетка від склянки втрачена?
Вам знадобиться
  • - пробірки;
  • - гліцерин;
  • - луг (гідроксид натрію або калію);
  • - сульфат міді (II).
Інструкція
1
Гліцерин - це органічна речовина, яка відноситься до класу багатоатомних спиртів, зокрема трехатомного. Це означає, що він має у своєму складі три гідроксильні групи. За своїми фізичними властивостями гліцерин володіє в'язкістю і не має запаху. Отримав свою назву за солодкий смак. Слово «глікос» перекладається як солодкий, тому звідси і його назва - гліцерин .
2
Для визначення гліцерин а достатньо провести якісну реакцію, яка достовірно вкаже на наявність обумовленого з'єднання в склянці. Для цього використовують свіжоприготовлений розчин гідроксиду міді (II), який з гліцерин ом дає розчинення осаду, а розчин набуває красиву синє забарвлення.
3
Візьміть пробірку, налийте в неї 2 мл розчину сульфату міді (II), після чого потроху додавайте розчин гідроксиду натрію або калію (луги). У результаті реакції будете спостерігати випадання осаду синьо-блакитного кольору за рахунок утворення гідроксиду міді (II).
4
В іншу пробірку налийте 2 мл гліцерин а, розбавте його 4 мл дистильованої води, закрийте пробірку пробкою і струсіть для більш якісного перемішування. До свіжоприготованому осадку гідроксиду міді (II) обережно долийте розчин гліцерин а, закрийте пробірку пробкою і ретельно збовтайте отриману суміш.
5
Осад практично відразу розчиняється, а в результаті реакції утворюється розчин насиченого яскраво-синього кольору, що відбувається за рахунок утворення комплексної сполуки гліцерата міді (II). Це і є найпростіша якісна реакція, яка підтверджує наявність гліцерин а.
Зверніть увагу
При виконанні досвіду обов'язково дотримуйтесь правил техніки безпеки, особливо при роботі з лугами. При попаданні лугу на шкіру промийте уражену поверхню великою кількістю води і обробіть слабким розчином борної або лимонної кислоти.
Гліцерин - це найпростіший трьохатомний спирт, що має хімічну формулу НОСН2 - СНОН - СН2ОН або C3H5 (OH) 3.
Інструкція
1
Розпізнати гліцерин можна за його властивостями: він безбарвний, не має запаху, нетоксичний, на смак - солодкуватий (від чого і отримав свою назву, від грецького слова "glykeros" - солодкий), має в'язку консистенцію, розчинний у воді. Температура плавлення - 18 градусів. Температура кипіння - 290 градусів.
2
Якщо не можете за фізичними властивостями визначити гліцерин це, то найбільш достовірним і надійним способом розпізнавання гліцерину є додавання в нього гідроксиду міді - СU (OH) 2. Якщо при цьому утворюється темно-синє забарвлення, значить ця Невизначена рідина - гліцерин.
Корисна порада
Гліцерин застосовують у поліграфічній, шкіряній, текстильній, паперовій, харчовій, медичній промисловості, у виробництві миючих і косметичних засобів, у сільському господарстві, у виробництві пластмас, лакофарбової промисловості, електротехніки та радіотехніки.