Що таке віск. виготовлення бутафорських обладунків.

Під терміном «віск» розуміється цілий ряд органічних сполук, як тварини, так і рослинного походження. З хімічної точки зору, це складні ефіри вищих карбонових кислот і високомолекулярних спиртів. Найбільш відомий бджолиний віск, який виробляється спеціальними залозами цих комах. Виготовляються стільники з воску.
Ланолін - це так званий вовняний віск. Його головне призначення - захищати шерсть і шкіру тварин від вологи і пересихання. Колись був виключно популярний віск спермацет - продукт, одержуваний при охолодженні спермацетового масла, тобто рідкого жиру, що знаходиться в голові зубастих китів-кашалотів. Спермацет отримували двома основними способами: або охолоджували спермацетове масло з наступним фільтруванням, або розчиняли його з подальшою кристалізацією. Це м'яке речовина жовтуватого кольору використовувалося як основний компонент при виробництві свічок, лікувальних мазей, косметичних помад. Також аж до недавнього часу спермацет застосовувався як мастило для приладів і механізмів, від яких потрібна висока точність, а також як компонент гелів проти опіків. Через це у великих масштабах проводився промисел кашалотів, що призвело до різкого зменшення їх популяції. Зараз промисел цих китів заборонений, і у вищеописаних цілях використовуються синтетичні аналоги природного спермацету. Рослинні воски надзвичайно широко поширені в природі. Їх головне призначення - охороняти рослини від пересихання, тому вони покривають стебла, листя, квіти і плоди найтоншої плівкою, тобто восковим нальотом. Деяким напевно знайомий термін «масло жожоба». Це рідкий віск, який виходить шляхом пресування подрібненої рослини - китайського буксуса, вічнозеленого чагарника. Він дуже повільно окислюється, тому може зберігатися тривалий час, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Масло жожоба входить до складу багатьох шампунів, бальзамів, а також використовується при ароматерапії. Багато воски в даний час застосовуються при виготовленні свічок як компоненти мастик і політур при обробці дерев'яних виробів, загусники для кремів і мазей, а також для захисту продуктів харчування при транспортуванні і зберіганні. Наприклад, воски, які застосовують для покриття сирів, за міжнародною класифікацією позначаються як харчові добавки Е901 - Е903.