Коала: що ми знаємо про сумчастих ведмедиків.

Симпатичний і кумедний коала зазвичай викликає у людей розчулення і посмішку. Цей неквапливий і пухнастий чарівний сумчастий ведмедик належить до сімейства коал, в яке входить єдиний вид. Живе тваринка лише в Австралії та на навколишніх островах. Цікаво, що насправді ніякого відношення до ведмедів він не має, а відноситься до сімейства приматів.
Європейці довгий час не підозрювали про існування цих дивних тварин. Коли знаменитий Джеймс Кук причалив до берегів Австралії, він коал просто не помітив. Лише в 1798 році їх виявив у Блакитних горах хтось Прайс. Аборигени називали звірків, що нагадують лінивців з Південної Америки, коала, що в перекладі означає «непитущий». Ці симпатичні сумчасті дійсно не п'ють, за винятком періоду сильної посухи і часу, коли вони хворіють. У звичайному житті їм вистачає вологи, яку вони отримують з листя евкаліпта і скупчується на них роси. До речі, крім евкаліптового листя коали не їдять нічого. Саме через це вони такі повільні. Адже в листі евкаліпта мало білка, тому у сумчастих ведмедів в два рази повільніше протікає обмін речовин, ніж у інших ссавців. Коали мають приємний м'який і щільний хутро, найчастіше сірий, але іноді рудуватий. На черевці шерсть світліше, ніж на спинці. Їх великі і вказівні пальці протиставлені іншим, щоб коалам було зручно чіплятися за гілки. Цій же меті служать і міцні, гострі пазурі. Коли звірок встромляє їх у дерево, то не падає вниз, навіть якщо міцно засинає. А сплять коали дуже багато, майже 20 годин на добу. Втім, навіть коли вони не сплять, то зазвичай флегматично сидять, причепилися до дерева, і спостерігають за подіями навколо. Лише вночі звірки стають активнішими. Вони перебираються з гілки на гілку, щоб знайти їжу. На землю сумчасті ведмедики майже не спускаються. При цьому коали в принципі досить спритні і сильні, вони можуть відмінно стрибати і при необхідності бігти від небезпеки важким галопом. Сумчасті ведмеді вміють навіть плавати. Ще одна унікальна особливість коал - на їх пальцях є папілярні візерунки, дуже схожі на людські. У природі коали живуть поодинці. У кожної самки є своя ділянка, самці переміщуються, не дотримуючись територіальних кордонів, але зовсім не жадають спілкуватися з собі подібними. Лише коли починається шлюбний період, коали збираються невеликими групами. Як правило, самок завжди більше, ніж самців. Тому навколо кожного кавалера утворюється своєрідний гарем з 2-3 дам. Коала-коханець закликає подруг моторошнуватим для людського вуха криком, що нагадує суміш скрипу іржавих дверних петель і хропіння огрядного п'яниці. Але для волохатих вух обраниці цей звук подібний чудової музики, бо це пісня любові. Правда, з коали-коханця виходить нікудишній чоловік. Коли на світ з'являється малюк, самець залишає самку і дитинча. Маленький коала шість місяців живе у мами в сумці і харчується її молоком. Потім коальчонок перебирається до матері на спину і так зростає рік. Потім дочки йдуть на пошуки своєї ділянки, а сини залишаються з матір'ю ще на рік-два. У природі у симпатяги-коали майже не ворогів. Але звірків майже винищили люди: у першій половині XX століття вони шили з приємного на дотик хутра одяг. Сьогодні влада Австралії намагаються виправити ситуацію. Вони створили кілька коала-парків, де рідкісні тварини мешкають у природному середовищі. До речі, коали відмінно приручаються. У дитинстві вони із задоволенням сплять у господарів на руках, а дорослі звірята сильно прив'язуються до тих, хто за ними доглядає. Коали вимагають любові й уваги, «плачуть», коли на них не звертають уваги, і заспокоюються, лише тільки опинившись на руках у людини.