Як заборонити доступ.

На відміну від файлової системи FAT32, система NTFS пропонує більш просунуті рішення для розподілу прав доступу користувачів до папок і файлів операційної системи.
Інструкція
1
В файлової системі NTFS (New Technology File System - «файлова система нової технології») безпека ОС забезпечується на рівні файлів. Для цього в кожному Фолдер кожного з дисків комп'ютера розміщуються спеціальні списки контролю доступу (ACL - Access Control List). В них перераховані групи користувачів і окремі користувачі, яким доступ до цієї папки в цілому або до конкретних файлам в ній дозволений. Там же перераховані дії, дозволені цим групам або користувачам. Операційна система має режими детального і спрощеного управління списками ACL. Перемикання між режимами здійснюється виставленням позначки «Використовувати простий спільний доступ до файлів» в настройках ОС.Чтоби заборонити доступ до файлів який або папки вашого комп'ютера, спочатку в головному меню (кнопка «Пуск»), в розділі "Налаштування" виберіть пункт «Панель управління ». У панелі, запустіть «Властивості папки», перейдіть на вкладку «Вид» і відключіть (знявши галочку) опцію «Використовувати простий спільний доступ до файлів». Зафіксуйте зроблене зміна, натиснувши кнопку «ОК».
2
Тепер відкрийте провідник Windows подвійним клацанням іконки «Мій комп'ютер» або поєднанням клавіш CTRL + E і перейдіть до папки, доступ до якої необхідно закрити.
3
Папку клацніть правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть пункт «Загальний доступ і безпека». Ця дія відкриє вікно властивостей папки на вкладці «Доступ». Якщо ви хочете заборонити мережевий доступ, то поставте позначку «Скасувати спільний доступ до цієї папки».
4
На вкладці «Безпека» цього ж вікна властивостей папки перераховані користувачі і групи користувачів. Ви можете в деталях відрегулювати права кожної групи або користувача - від повної заборони доступу до вмісту папки, до абсолютних і ексклюзивних прав на будь-які дії з файлами. Для цього вибирайте у верхньому списку потрібного користувача (або групу), а в нижньому ставте позначки в колонках «Заборонити» або «Дозволити» навпроти відповідного виду дій. Після завершення редагування прав користувачів зафіксуйте зміни натисненням кнопки «OK».
Відео по темі
 http://www.youtube.com/watch?v=oGhTHmo36nM
Некоректні дії некомпетентних користувачів можуть нанести шкоду комп'ютеру. Засоби OS Windows дозволяють мінімізувати цю шкоду, обмеживши доступ певним групам учасників до локальних дисків і зберігаються на них даними.
Інструкція
1
Визначте права і можливості для кожної групи користувачів. Для цього в меню «Пуск» відзначте команду «Виконати» і введіть у вікно пошуку: control userpasswords2.
2
У вікні «Облікові записи ...» відзначте користувача, якому збираєтеся закрити доступ до системного диску, і натисніть «Властивості». На вкладці «Членство в групах» встановіть перемикач «Рівень доступу ...» в положення «Обмежений». Підтвердіть рішення, натиснувши ОК.
3
Якщо у вас встановлена файлова система NTFS, викличте контекстне меню клацанням правої клавіші по піктограмі локального диска і вибирайте «Властивості». У закладці «Доступ» відзначте «Скасувати спільний доступ ...». Перейдіть в закладку «Безпека» і призначте дозволу і заборони для груп та окремих користувачів.
4
Якщо вкладка «Безпека» недоступна, в меню «Сервис» виберіть «Властивості папки ...». У вкладці «Вид» зніміть прапорець з пункту «Використовувати простий спільний доступ ...» і натисніть ОК для підтвердження.
5
Натисніть «Додати» і в новому вікні введіть обліковий запис. Для підтвердження використовуйте кнопку ОК. Якщо ви хочете заборонити користувачеві будь-які дії з локальним диском, поставте прапорець в чекбоксі «Заборонити» навпроти пункту «Повний доступ».
6
Якщо потрібно заборона тільки деяких дій, проведіть більш тонке налаштування. Натисніть «Додатково», потім в новому вікні - «Змінити». Ви можете дозволити даному користувачеві тільки читання інформації з локального диска і заборонити вносити будь-які зміни.
7
Якщо ваш комп'ютер працює під управлінням Windows XP Home Edition, перезавантажитеся і використовуйте «Безпечний режим». Для цього натисніть F8 після первинного опитування «заліза» і виберіть відповідний пункт в меню варіантів завантаження. В цьому режимі вкладка «Безпека» буде доступна. Зайдіть і встановіть дозволу і заборони для всіх користувачів.