Як писати рецензію. Як написати рецензію на фільм.

Рецензія як літературна форма сьогодні часто використовується не тільки в критиці, але і в маркетингу. Закони написання та побудови логічного викладу в кожному разі ідентичні, хоча тематика може істотно різнитися. Традиційно під рецензією розуміють відгук і аналіз художнього твору - як літературного, так і з області кіномистецтва. Такого роду стаття покликана, з одного боку, розкрити зміст твору, з іншого - оцінити його цінність, актуальність і ідею.

Основні характеристики рецензії Як правило, рецензія являє собою короткий аналіз твору. Але зміст такого може бути досить великим. Тому в такому тексті цінується чіткість думок і ясність їх викладу. Важлива і грамотна аргументація. В рецензії досить цінним вважається проведення паралелей з аналогічними за жанром і творами того ж автора, порівняння і зіставлення ідей і форм їх вираження. Саме так визначається місце і роль тексту або фільму в мистецтві. Втім, і товар неможливо оцінити, не маючи знань і досвіду щодо використання його і аналогічної продукції.

Як писати рецензію правильно

Почати слід з вивчення твору (або товару, якщо йдеться споживчої або експертної рецензії для маркетингу). Це не може бути поверхневий перегляд, так як аргументувати свою думку чи конкретні ідеї можна лише за допомогою цитат, опису конкретних подій і властивостей сюжету або композиції. Оптимально такі записувати по ходу ознайомлення. Початок рецензії зазвичай присвячено змісту твору. Ця частина тексту закінчується особистою думкою рецензента. Але не потрібно писати «я думаю», «на мій погляд» - такі формулювання може дозволити собі тільки відомий автор, чиє ім'я на слуху в певних колах. Враження від твору можна викласти і відстороненими від вашої особистості виразами. Усі наступні частини рецензії відносяться до критики. Але щоб писати рецензію правильно, не обов'язково лаяти твір: критика - це аналіз, оцінка, очевидно, що вона може бути і позитивною. Отже, переходячи до критичної частини рецензії, слід ретельно проаналізувати текст або кінострічку (або товар), виявити їх властивості, характеристики, жанр, сенс, ідею. Знайти вираз ідеї у формі і сюжеті, в композиції і назві. На даному етапі можна оцінити майстерність автора, його склад, якщо це художній твір. Якщо ви аналізуєте фільм, то важливо відзначити акценти, які робить режисер за допомогою оператора. Тут слід знайти таку деталь, яка зайвий раз покаже ваше знання матеріалу і уважність, наприклад, як то рушницю, яку на початку твору висить на стіні і в кінці обов'язково вистрілить. Підводячи підсумок, слід озвучити ідею твору ще раз. Тепер доречно оцінити його і висловити свою точку зору щодо значущості такого в мистецтві, моральної цінності й актуальності

Відео по темі
Грамотно написана рецензія на реферат повинна відображати характеристику проведеного студентом дослідження, можливі недоліки в роботі та рекомендовану оцінку.
Вам знадобиться
  • - реферат;
  • - письмове приладдя.
Інструкція
1
Прочитайте реферат як мінімум два рази. Під час першого прочитання намагайтеся скласти спільну думку про виконану студентом роботі, подумайте, яке у вас залишилося загальне враження після прочитання, чи повністю розкрита заявлена тема роботи. По ходу читання робіть необхідні позначки на полях, які згодом можуть стати конструктивними зауваженнями.
2
Перевірте відповідність реферату стандартної структурі, що складається зі вступу, теоретичної та практичної глав, висновків та списку використаної літератури. Також дослідження може включати в себе додаток. У вступі має бути чітко обгрунтований вибір теми та її актуальність, також повинні бути позначені поставлені цілі і завдання. У висновку повинні бути присутніми аргументовані висновки за виконану роботу.
3
Зіставте авторів, зазначених у списку літератури, з виносками в роботі, всі книги повинні бути використані. Особливу увагу зверніть на наявність матеріалів для дослідження на іноземних мовах.
4
Уважно віднімайте текст на предмет орфографічних, пунктуаційних і стилістичних помилок, проаналізуйте відповідність тексту роботи наукового стилю мовлення. Сформуйте критичні зауваження по роботі і можливі побажання для подальшого дослідження, дайте рекомендовану оцінку. Перевірку на предмет плагіату, як правило, попередньо проводить науковий керівник.
Зверніть увагу
Не пишіть занадто довгих рецензій, стандартний об'єм не повинен перевищувати однієї-двох станиць. Рецензія повинна чітко висловлювати позицію рецензента, бути короткою і ємною, всі зауваження повинні бути чітко аргументовані посиланнями на роботу студента.
Корисна порада
Особливої уваги заслуговує аргументація авторських висновків, глибина і широта знань студента, а також вільна орієнтація в обраному матеріалі.