Як дати права доступу до папки. Як дати мережевий доступ на видалення файлів.

В файлової системі NTFS ОС Windows для зміни прав користувачів по здійсненню будь-яких операцій з файлами та папками потрібно редагувати записи в «списках контролю доступу » (ACL - Access Control List). В ОС передбачені спрощений і більш докладний механізми такого редагування. Залежно від того, який з них активований в вашій системі, послідовність дій по включенню доступу до папці буде трохи відрізнятися.
Інструкція
1
Запустіть провідник Windows, двічі клацнувши ярлик «Мій комп'ютер» на робочому столі або натиснувши поєднання клавіш CTRL і E. Перейдіть до папці, права доступу до якої потрібно відредагувати. Відкрийте контекстне меню клацанням правою кнопкою мишки значка папки і виберіть пункт «Загальний доступ і безпека».
2
Перейдіть на вкладку «Доступ» відкрився вікна властивостей папки. Залежно від того, чи включена в настройках вашої системи опція спрощеного управління доступом, набір розміщених тут установок буде небагато різним.
3
Поставте відмітку у пункту «Відкрити спільний доступ до цієї папці». Тут же можна вказати для цієї теки псевдонім, під яким вона буде видна мережевим користувачам. Для цього призначено поле «Ім'я загального ресурсу» (або «Загальний ресурс»). Якщо права зовнішніх користувачів повинні включати можливості редагування та видалення файлів цього каталогу, то поставте позначку в полі «Дозволити зміну файлів по мережі» . Таке поле буде присутній на цій вкладці, тільки якщо включено спрощене управління доступом, а при відключеному тут буде розміщена кнопка з написом «Дозволи». По натискання кнопки відкривається віконце зі списком окремих користувачів і цілих груп, які перераховані в списку ACL для цієї папки. Вибираючи рядок і виставляючи або прибираючи мітки в чекбоксах розміщеного нижче переліку операцій з файлами, ви можете більш детально налаштовувати права користувачів («безпекову»). Можете навіть створити спеціальну групу або користувача саме для цієї папки, натиснувши кнопку «Додати».
4
Натисніть кнопку «OK» по завершенні зміни налаштувань і нові установки будуть зафіксовані в списку контролю доступу ACL для цієї папки.