Як написати рецензію на спектакль.

театрознавчу критична стаття сама по собі є маленьким художнім твором з зачином, кульмінацією і розв'язкою. Вдала театральна рецензія відображає головні особливості постановки, залишаючись при цьому короткій і захоплюючій: утримувати читацьку увагу часто не менш складно, ніж глядацьке в театрі.
Інструкція
1
Проведіть попередню роботу. Прочитайте п'єсу, за якою поставлено спектакль . Дізнайтеся, коли і де її вже ставили. Сам спектакль краще відвідати кілька разів, щоб перевірити свої перші враження. Попередьте головного режисера про свій прихід. У більшості театрів є службовий ряд для друзів театру і критиків, звідки добре видна сцена. По закінченню вистави поговоріть з режисером і виконавцями головних ролей. Порівняти своє враження з думкою постановника буде корисно. Так ви зможете оцінити, чого режисер хотів домогтися, і які з поставлених завдань йому вдалося виконати. Крім того, за лаштунками з вами напевно поділяться яскравими театральними історіями, які зможуть оживити майбутню статтю.
2
Візьміть блокнот і ручку, вирушаючи на спектакль. Робити позначки в темряві не надто зручно, але це необхідна частина роботи. Замалюйте, як виглядає сцена, запишіть вподобані репліки і всі свої враження, які виникли під час спектаклю і можуть пізніше забутися. Повернувшись додому, краще відразу «розшифрувати» всі зроблені нашвидкуруч помітки.
3
Не поспішайте з написанням рецензії. Протягом декількох днів повертайтеся подумки до вистави, порівняйте перші враження з післясмаком. Після цього можна братися за сам текст. У першій частині статті необхідно надати коротку інформацію про театр, головному режисера і його минулих постановках. Згадайте про п'єсу. Необхідно розповісти про традиції її постановки.
4
Напишіть розбір ідейного змісту. Продумайте, яку думку хотів донести до глядачів режисер, яка атмосфера була на виставі. Проаналізуйте кілька важливих епізодів, відзначте оригінальні режисерські рішення і акторські знахідки. Наведіть аргументи незалежно від того, хваліть ви чи лаєте. Дуже важливо зберегти об'єктивність, навіть якщо постановка в цілому вам не сподобалася. У будь-якому спектаклі можна знайти позитивні сторони. Якщо йдеться про постановку класичних п'єс Островського або Шекспіра, акцентуйте увагу на те, що нового було в даному трактуванні.
5
Оцініть гру акторів. Називаючи героїв п'єси по іменах, не забудьте в дужках вказати прізвища акторів, які виконували ролі. Не обов'язково детально перераховувати всіх дійових осіб. Досить відзначити тих, чия гра дійсно вас вразила.
6
Напишіть про сценографію вистави. Розкажіть про колірних рішеннях, світлових сценаріях і як форма допомагала розкриттю змісту. Варто приділити кілька слів роботі хореографів, костюмерів і гримерів.
Корисна порада