Як знайти від суми відсоток. відсотки з числа.

Все пізнається в порівнянні. Ставлення деяких величин одне до одного можна виразити в процентах. Наприклад, порахувавши, який відсоток рідини від основної маси міститься в 1 кг помідорів і огірків, ви дізнаєтеся, що буде соковитіше.
Вам знадобиться
  • 1) Папір
  • 2) Ручка
  • 3) Калькулятор
Інструкція
1
Визначення процентаСогласно Великої радянської енциклопедії, відсотки - соті частки цілого (прийнятого за одиницю). Відсотком називають одну соту частку і позначають знаком%.
2
Експеримент з яблокомДля наочності візьміть ціле яблуко - це одиниця, або 100%. Розріжте його навпіл, віддайте половину одній. Тепер у вас 1/2 або 0,5 або 50% (100%/2) від яблука. Знову розріжте і віддайте половину одній. Тепер у вас 1/4 або 0,25 або 25% від яблука. А тепер розріжте цю частину яблука на 25 частин, роздайте 24 частини друзям. У вас залишилася (1/4)/25 = 1/100 або 0,25/25 = 0,01, або 25%/25 = 1% від яблука.
3
Відсоток від чіслаСотая частка від числа означає, що 1% від числа, наприклад, 36 дорівнює 1/100 частини або 0,01 частки від числа 36.36 * 1% = 36 * 1/100 = 36 * 0,01 = 0,3636 * 6% = 36 * 6/100 = 36 * 0,06 = 2,161% від 36 дорівнює 0,36; 6% від 36 дорівнює 2,16
4
Складаємо пропорціюПрі вирішенні завдань з відсотками для наочності або перевірки результату корисно скласти пропорцію. Наприклад, на початку року груші коштували 63 р./Кг. Інфляція за рік склала 11,2%. Скільки коштуватимуть груші в кінці року? Важливо правильно визначити суму, яка приймається за 100%. Зазвичай це споконвічна сума, щодо якої відбувається зростання або уменьшеніе.63 р./Кг - це 100% .В кінці року ціна складе 100% + 11,2% = 111,2% або 1,112 частки від 63 р./КгСоставьте пропорцію: 63 р./кг - 100% Х р./кг - 111,2%, де Х (ікс) - це невідоме, тобто скільки коштуватимуть груші в кінці года.Пріменіте правило пропорції: (63 р./кг)/(Х р./кг) = 100%/111,2% Звідси знайдіть Х: (63 р./кг * 111,2% )/100% = 70,1 р./кгПроценти як одиниця виміру при цьому скорочуються.
5
Користь правила пропорцііУсвоів правило пропорції, ви можете вирішувати зворотні задачі, коли задані величини і потрібно знайти відсоток. Наприклад, річна заробітна плата Сергія в минулому році склала 210 тис. Р., В поточному - 290 тис. Р. На скільки відсотків його заробітна плата зросла в порівнянні з попереднім роком? 210 тис. Р. - 100% 290 тис. Р. - Х% Знайдіть Х: (290 тис. Р. * 100%)/210 тис. Р. = 138% В поточному році зарплата Сергія склала 138% або 1,38 часткою від 210 тис. Р. тобто виросла на 38% відносно минулого року.
6
Відсоток від числа за допомогою пропорцііНайдіте 18% від суми 189 - для цього складіть пропорцію.189 - це 100% Х - це 18% (189 * 18%)/100% = 34,02.
Корисна порада
1) Ви можете рахувати відсотки на калькуляторі, але до цього ви повинні зрозуміти суть расчетов.2) Для розрахунку відсотків на калькуляторі зробіть наступне. Послідовно натисніть "число", знак "*" (помножити), "суму відсотка", знак "%", тобто 189 * 18%. Одно натискати не треба.