Як знайти власну швидкість. Власна швидкість.

Відповідно до навчальної програми з математики діти повинні навчитися вирішувати завдання на рух ще в початковій школі. Однак завдання такого виду часто викликають в учнів утруднення. Важливо, щоб дитина зрозуміла, що таке власна швидкість , швидкість течії, швидкість за течією і швидкість проти течії. Тільки за цієї умови школяр зможе легко вирішувати завдання на рух.
Вам знадобиться
  • Калькулятор, ручка
Інструкція
1
Власна швидкість - це швидкість катера або іншого засобу пересування в нерухомій воді. Позначте її - V собств.Вода в річці знаходиться в русі. Значить вона має свою швидкість , яка називається швидкість ю течії (V теч.) Швидкість катера за течією річки позначте - V по теч., А швидкість проти течії - V пр. теч.
2
Тепер запам'ятайте формули, необхідні для вирішення завдань на рух: V пр. Теч. = V власної. - V теч.V по теч. = V власної. + V теч.
3
Отже, виходячи з цих формул, можна зробити наступні виводи.Еслі катер рухається проти течії річки, то V власної. = V пр. Теч. + V теч.Еслі катер рухається за течією, то V власної. = V по теч. - V теч.
4
Вирішимо кілька завдань на рух по реке.Задача 1. Швидкість катера проти течії річки 12,1 км/год. Знайдіть власну швидкість катери, знаючи, що швидкість течії річки 2 км/ч.Решеніе: 12,1 + 2 = 14, 1 (км/ч) - власна швидкість катера.Задача 2. Швидкість катера за течією річки 16,3 км/год, швидкість течії річки 1,9 км/год. Скільки метрів пройшов би це катер за 1 хв., Якщо перебував в стоячій воді? Рішення: 16,3 - 1,9 = 14,4 (км/ч) - власна швидкість катера. Переведемо км/ч в м/хв: 14,4/0,06 = 240 (м/хв.). Значить, за 1 хвилину катер пройшов би 240 м.Задача 3. Два катери вирушили одночасно назустріч один одному з двох пунктів. Перший катер рухався за течією річки, а другий - проти течії. Зустрілися вони через три години. За цей час перший катер пройшов 42 км, а другий - 39 км.Найдіте власну швидкість кожного катера, якщо відомо, що швидкість течії річки 2 км/ч.Решеніе: 1 ) 42/3 = 14 (км/ч) - швидкість руху за течією річки першого катера. 2) 39/3 = 13 (км/ч) - швидкість руху проти течії річки другого катера. 3) 14 - 2 = 12 (км/ч) - власна швидкість першого катера. 4) 13 + 2 = 15 (км/ч) - власна швидкість другого катера.
Зверніть увагу
Не забудьте про те, в яких одиницях ви вимірюєте скорость.Чтоби перевести км/год в м/с потрібно розділити на 3,6.Чтоби перевести м/с в км/год потрібно помножити на 3,6.Чтоби перевести км/ч в м/хв. потрібно розділити на 0,06.Чтоби перевести м/хв. в км/год треба помножити на 0,06.
Корисна порада
Вирішити завдання на рух допомагає малюнок.